Vederea este afectată în timp de procese fiziologice normale, dar afecțiunile oftalmologice ce pot să apară sunt influențate și de prezenta factorilor externi. Îmbătrânirea determină scăderea acuității vizuale și apariția unor defecte de vedere, dar stresul zilnic, fumatul, mediul înconjurător sau unele boli cronice își pun amprenta, de asemenea, asupra ochilor.
Menținerea sănătății întregului organism este o prioritate pentru oamenii de pretutindeni. După ce ai trecut pragul de 40 de ani este extrem de important să acorzi o atenție deosebită sănătății vederii. Îți prezentăm în acest material cei mai importanți factori care îți pot afecta vederea în timp. Cunoscându-i poți preveni apariția problemelor.
1. Deficiențele de vedere
Controalele oftalmologice preventive sunt importante. În cadrul unui examen complet al ochiului, specialistul poate identifica viciilor de refracție – miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiopie. Tratamentul adecvat în aceste situații sunt ochelarii de vedere.
Corecția problemelor de vedere din fazele de început ale afecțiunii poate însemna prevenirea complicațiilor mai grave. Netratată la timp, fiecare dintre deficiențele menționate provoacă degradarea vederii și conduc, în stadii mai grave, la pierderea vederii și la orbire.
Poți alege ochelari de vedere pătrați de la Lensa.ro, rotunzi, ovali sau tip “ochi de pisică”, de cea mai bună calitate, pentru o experiență deosebită. Varianta potrivită de ochelari trebuie aleasă în funcție de forma feței, pentru o vedere clară și corectă, dar și pentru un aspect cât mai plăcut.
2. Razele nocive ale soarelui
Razele soarelui sunt puternice și îți pot afecta ochii pe termen lung. De aceea este important să porți întotdeauna ochelari de soare în exterior, tot anul, pentru a proteja ochii de cantitatea de lumină care ajunge până la ei. Trebuie să alegi mereu ochelari de soare de calitate, pe care îi poți achiziționa din magazinele de profil, cu tradiție pe piață.
3. Traumatisme oculare
Atunci când lucrezi la un proiect în propria casă sau în grădină și utilizezi echipamente care pot conduce la apariția unor leziuni la nivelul ochilor este indicat să porți ochelari de protecție corespunzători.
De asemenea, când alergi, înoți, mergi cu bicicleta sau la schi este ideal să porți ochelari de protecție speciali fiecărui tip de sport, care să prevină apariția unor traumatisme oculare.
4. Dispozitivele modern
Ecranele digitale emit o lumină albastră ce afectează în timp vederea. Astăzi, când tehnologia face parte din viața noastră, petrecerea unui număr însemnat de ore în fața computerului, tabletei sau a telefonului poate avea repercursiuni neplăcute asupra vederii.
Cum limitarea numărului de ore petrecute cu ochii în ecranele moderne nu este mereu posibilă, purtarea unor ochelari de vedere cu protecție la lumina albastră este esențială. Poți încorpora acest beneficiu și la ochelarii de vedere, astfel încât să ai un plus de protecție.
5. Intensitatea luminoasă și lumina artificială
Munca în spații închise presupune adesea utilizarea unor corpuri de iluminat artificiale cu lumină rece sau caldă. Uneori tocmai aceste surse pot obosi ochii și favoriza apariția unor deficiențe de vedere.
Persoanele care lucrează în încăperi lipsite de lumină naturală sau în penumbră vor dezvolta, în timp, probleme oftalmologice.
6. Lentilele de contact
Purtarea incorectă a lentilelor de contact, nerespectarea condițiilor esențiale de igienă la manipularea acestora, purtarea lor o perioadă mai mare decât cea recomandată – pot conduce la leziuni ale ochilor, apariția conjunctivitelor și a infecțiilor oculare.
7. Stresul
Factorii de stres își pun amprenta asupra întregului organism, iar vederea nu face excepție, un motiv în plus să înveți să gestionezi mai bine situațiile stresante și să te delimitezi cât poți de mult de acestea.
8. Fumatul
Fumatul afectează starea generală de sănătate, dar și ochii. Fumul de țigară irită vederea și provoacă înroșirea acestora.
9. Diabet
Diabetul este o boală cronică ce afectează acuitatea vizuală, ceea ce poate duce la afectarea ireversibilă a vederii.
Evitarea factorilor de risc ce pot determina afectarea vederii în timp, adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos, purtarea ochelarilor de protecție preventiv, dar și controalele oftalmologice periodice te ajută să menții vigoarea vederea. Tratarea la timp a problemelor de ochi este de asemenea un factor decisiv în ceea ce privește păstrarea clarității vederii.