Cand se schimba uleiul la cutia de viteze?

Cutia de viteze este o parte importanta a sistemului de transmisie a unui automobil. Rolul acesteia este de a transmite puterea de la motor catre roti, intr-un mod usor de controlat de catre sofer. 

Cutiile de viteze pot fi de doua feluri: cutii de viteze automate, preferate in America de Nord si cutii de viteze manuale, preferate in Europa.

Cutiile de viteze automate castiga din ce in ce mai mult teren si la noi, fiind mult mai confortabile si mai usor de folosit.

Indifrerent de tipul de cutie de viteze insa, aceasta functioneaza cu ajutorul unui ulei ce lubrifiaza piesele.  Ocazional ( o data la 8 ani sau la 70000-120 000 de km), uleiul cutiei de viteze trebuie sa fie inlocuit.

Cand se schimba uleiul la cutia de viteze?

Intervalul de schimb al uleiului difera in functie de tipul de cutie de viteze:

Cutia automata

La autovehiculele cu transmisie automata, uleiul este mai lichid decat cel de la cutia manuala, fiind solicitat la o temperatura foarte mare. Un schimb ulei cutie automata  este recomandat o data la 3 schimbari ale uleiului din motor sau la un anumit numar de km, recomandat de producator.
Nu toate cutiile automate sunt la fel, ceea ce inseamna ca schimburile pot sa varieze in functie de modul in care functioneaza acestea. Exista cutii automate secventiale, cutii automate cu dublu ambreiaj, cutii automate CVT (Continous Variable Transmission) sau cutii automate cu hidrotrasnformator.

Daca ai o masina cu cutie automata, verifica specificatiile oferite de producator si schimba uleiul cat mai des. In caz contrar, pot aparea defectiuni la cutia de viteze si probleme serioase, care nu sunt rezolvate atat de usor precum ti-ai dori.

Cutia manuala

La cutiile manuale unii specialisti considera ca uleiul poate sa ramana acolo pe toata perioada de functionare a masinii. Dat fiind faptul ca o cutie de viteza este etansa si nu pierde ulei, de cele mai multe ori acest lucru este cat se poate de adevarat.

Producatorii insa, recomanda inlocuirea uleiului din cutia de viteze la anumite intervale de timp. La masinile Honda, spre exemplu, acest interval este de 8 ani sau 120 000 de km. La BMW, intervalul este de doar 40 000 de km iar la Dacia se recomanda schimbarea la 3 ani sau 50 000 de km.

Chiar daca nu este nevoie de inlocuirea uleiului din cutia de viteze, pentru a evita orice fel de neplacere este important sa verifici frecvent transmisia. Acest lucru il poti face la Revizie Auto Service  cu costuri minime. Tot la ei poti face si schimbul de ulei, atunci cand este cazul.

Daca schimbi uleiurile la intervalele recomandate de producatori, sansele de a te bucura de masina pentru mult timp sunt foarte mari, indiferent de brandul pe care il conduci. Tocmai de aceea, asigura-te ca toate fluidele vehiculului sunt de buna calitate si ofera maxim de eficienta.

Previous post <strong>AntrepreMame – un târg pentru întreaga familie</strong>
Next post In ce sa investesti 1000 de euro