Ce trebuie sa stim despre stingatoarele de incendiu.

Ce trebuie sa stim despre stingatoarele de incendiu.

Stingatoarele de incendiu sunt dispozitive prezente in mai toate cladarile publice, in scarile de bloc, in portbagajul autoturismelor si in toate spatiile in care normele de siguranta prevad utilitatea acestora. Cu siguranta ati intalnit, manevrat si poate chiar ati uitlizat un astfel de dispozitiv insa e important sa stim cateva lucruri despre acestea pentru a le putea utiliza in mod optim si corespunzator. O buna cunoastere si un instructaj de baza privind utilizarea stingatoarelor de incendiu pot face o mare diferenta in eventualitatea folosirii acestora.

Stingatoarele de incendiu isi fac aparitia in secolul XVIII insa sunt prezente sub forma lor actuala (stingatoarele moderne) incepand cu cea de a doua jumatate a secolului XX. Scopul acestor dispozitive este stingerea focarelor de incendii ca masura de prevenire a raspindirii incendiilor insa in functie de proportiile unui eventual incendiu, acestea il pot chiar stinge fara a fi nevoie de folosirea altor masuri. Stingatoarele sunt dispozitive de prima interventie iar acestea functioneaza pe un principiu simplu. Un stingator de incendiu consta de regula intr-un recipient presurizat care in momentul apasarii clapetei de actionare elibereaza agentul de stingere, acesta din urma fiind directionat catre focar cu ajutorul unui furtun de refulare. Cele mai des intalnite stingatoare de incendiu sunt stingatoarele cu CO2, stingatoarele cu pulbere si cele cu spuma. Pentru a putea intelege diferentele si situatiile optime de utilizare a fiecaruia din aceste tipuri de stingatoare e important sa cunoastem modul de clasificare a incendiilor.

Clasificarea incendiilor:

  • Clasa A, incendii a caror combustibil e reprezentat de materiale solide, de regula de natura organica, cu formare de jar.
  • Clasa B, incendii sustinute de lichide sau solide lichefiable.
  • Clasa C, incendii a caror combustibil e reprezentat de gaze.
  • Clasa D, incendii de metale. ex: aluminiu, sodiu, litiu, magneziu, titan, etc.
  • Clasa E, incendii de natura electrica.
  • Clasa F, incendii in medii de gatit.

Stingatoarele cu publere sunt cele mai des intalnite, acesta e inscriptionat cu litera P urmata de cantitatea agentului de stingere in kilograme (ex: P6). Aceste stingatoare sunt eficiente in cazul incendiilor de clasa A, B si C. A nu se folosi in cazul incendiilor de natura electrica, clasa E.

Stingatoarele cu CO2 utilizeaza dioxidul de carbon ca agent de stingere iar acesta substituie oxigenul estompand focarul si totodata racindu-l. Acesta poarta inscriptia cu litera G urmata de cantitatea in kilograme de agent de stingere prezent in recipient (ex: G2). Aceste stingatoare sunt optime pentru clasele de incendii B si E.

Stingatoarele cu spuma sunt in special folosite pentru incendiile de clasa B, agentul de stingere e reprezentat de o spuma pe baza de apa si spumant ce formeaza o pelicula, astfel esompand focarul. Acestea poarta eticheta cu indicativul SM urmata de cantitatea de agent de stingere prezent in recipient (ex: SM6). A se evita folosirea stingatoarelor de incendiu cu spuma in cazul incendiilor de clasa E.

Locul in care trebuie amplasate stingatoarele de incendiu este deasemenea important. Trebuie luati in calcul factori precum: accesibilitatea la stingatoare in cazul unui eventual incendiu, potentialele surse de risc din mediul in care se vor amplasa (distanta la care se amplaseaza un stingator de la o potentiala sursa de risc nu trebuie sa depaseasca de regula 15 metri si nu trebuie sa fie mai mica de 2 metri), specificul si structura mediului (cai de acces, stalpi, coridoare, nivele, etc). Totodata se recomanda amplasarea stingatoarelor la o distanta de aproximativ un metru fata de podea.

Inaintea amplasarii si alegerii stingatoarelor de incendiu potrivite pentru spatiul careia sunt adresate este necesara o expertiza amanuntita si o evaluare a riscului de incendiu a mediului respectiv. Se vor lua in calcul criterii precum natura materialelor prezente, umiditatea, temperatura, dimensiunea cladirii, organizarea spatiului, personalul, prezenta instalatiilor electrice, etc. Expertiza va fi facuta de o entitate autorizata si specializata in acest sens. Specialistii vor sti exact masurile de care avet nevoie pentru ca spatiul dumneavoastra sa fie in conformitate cu normele de siguranta prevazute.

Folosirea stingatoarelor de incendiu reprezinta un proces relativ simplu insa se recomanda un instrunctaj in prealabil. Trebuie subliniat faptul ca acestea sunt dispozitive de preventie ce sunt eficiente in stadiul incipient al izbucnirii unui focar de incendiu. In eventualitatea in care incendiul se raspandeste, este necesara apelarea imediata a serviciilor de interventie.

Primul pas in manevrarea stingatorului de incendiu este indepartarea inelului de siguranta, dupa ce stingatorul va fi deblocat, se orienteaza furtunul catre focarul de incendiu si se apasa clapeta de actionare. Asigurati-va ca aveti o priza buna si corecta asupra stingatorului, manevrabilitatea fiind esentiala. Dupa actionarea jetului cu agentul de stingere, asigurati-va ca acesta va fi raspandit pe toate suprafata focarului.

Stingatoarele de incendiu sunt concepute pentru a putea fi folosite cu usurinta in cazul unei urgente insa pot parea intimidante pentru unii, mai ales daca nu sunteti familiarizat cu acestea. O buna intelegere a utilitatii acestora si a felului in care ele functioneaza poate face o mare diferenta in cazul izbucnirii unui incendiu. Asadar e important ca fiecare persoana sa aiba o pregatire de baza in acest sens.

Previous post Turneul național Musica Ramificata – concerte cu premiere absolute și recitaluri în beneficiul copiilor cu nevoi speciale
Next post Ai aflat? Care este cel mai bun salon de masaj erotic din sectorul 5?