Importanta luteinei, zeaxantinei si mezo-zeaxantinei

Din cei aproximativ 600 de membri ai familiei extinse de carotenoizi, luteina si zeaxantina sunt singurele doua prezente in retina si cristalin. Se pare ca cele doua elemente se comporta asemanator ochelarilor de soare si protejeaza ochii de efectele daunatoare ale expunerii la soare.

Expunerea ochilor la lumina soarelui este unul dintre factorii de risc atat pentru cataracta, cat si pentru degenerescenta maculara legata de varsta, din cauza reactiilor de oxidare pe care le poate declansa in retina si cristalin.

Studiile efectuate au aratat ca luteina si zeaxantina sunt prezente in aproape toate tesuturile oculare, impreuna cu alti carotenoizi. Dar luteina si zeaxantina sunt singurele doua gasite in cristalin si retina. Existenta unei proteine ​​care se leaga in mod specific de acesti doi carotenoizi explica prezenta lor.

Macula lutea sau pigmentul macular se afla in centrul retinei, membrana situata in partea din spate a ochiului al carei rol este sa concentreze impresiile luminoase si sa le traduca in semnale luminoase pe care creierul le poate interpreta. Este o pata galbena de aproximativ 2 mm in diametru, foarte bogata in fotoreceptori, conuri si bastonase, celule care primesc lumina si joaca un rol fundamental in vedere. Prezenta luteinei si zeaxantinei in macula lutea a fost descrisa pentru prima data in 1985. Tocmai acestor doi pigmenti galbeni macula lutea isi datoreaza culoarea si numele (in latina macula lutea inseamna pata galbena). 

Protectie impotriva pericolelor luminii albastre

Lumina vizibila produsa de soare, lumina pe care o putem vedea, este alcatuita dintr-un spectru de culori care variaza de la violet la rosu. Il vedem alb in fiecare zi si gama de culori care o compun apare cu un curcubeu. Este, de fapt, un set de unde electromagnetice, vizibile pentru ochiul uman.

Expunerea ochiului la lumina albastra de la soare este deosebit de daunatoare. Aceasta lumina albastra are o energie foarte mare care interactioneaza cu tesuturile delicate ale ochiului generand specii de oxigen activat, radicali liberi. Aceste molecule foarte reactive vor oxida lipidele retinei si ale cristalinului, generand o reactie in lant si leziuni. Cand aceste reactii oxidative lezeaza macula si celulele fotoreceptoare ale ochiului, se poate dezvolta degenerescenta maculara legata de varsta si cand ataca cristalinul, apare o cataracta.

Deoarece filtreaza lumina albastra, luteina si zeaxantina pot impiedica ca aceasta sa ajunga in structurile ochiului si sa provoace leziuni acolo. Deoarece sunt antioxidanti puternici, sunt capabili sa neutralizeze radicalii liberi si actiunea lor nociva. Ele pot avea deci o actiune protectoare impotriva efectelor nocive ale expunerii ochiului la lumina solara si pare important ca concentratia lor in ochi sa ramana la un nivel suficient.

Chiar si la persoanele sanatoase, densitatea pigmentului macular pare sa scada in timp. Aceasta scadere este agravata la fumatori si la persoanele cu antecedente familiale de degenerescenta maculara legata de varsta.

Cresterea concentratiei de luteina si zeaxantina in macula si, in consecinta, a grosimii pigmentului macular printr-un consum mai mare al acestor nutrienti este posibila prin dieta sau prin suplimente precum MacuShield. La plantum.ro veti gasi Macushield pret excelent.

Studiile au indicat, de fapt, ca suplimentele cu luteina, zeaxantina si macu-zeaxantina cresc densitatea pigmentului macular. Dupa ce sunt administrate astfel de suplimente timp de 6 pana la 12 luni, concentratia plasmatica medie a acestor carotenoizi creste cu pana la 27% si densitatea pigmentului macular cu 15%. 

O serie de date epidemiologice leaga un consum mai mare de luteina si zeaxantina cu un risc redus de a dezvolta degenerescenta maculara legata de varsta. In mod similar, unele studii au aratat ca barbatii si femeile care consuma cel mai mare aport de alimente bogate in luteina si zeaxantina, in special spanacul, varza si broccoli, aveau un risc cu 18,5% mai mic de a dezvolta cataracta.

Desi multe suplimente contin luteina si zeaxantina, exista suplimente precum MacuShield de la Plantum.ro ce contin mezo-zeaxantina. Mezo-zeaxantina este a treia componenta a pigmentului macular si este, de fapt, un stereoisomer al zeaxantinei. Dar, in timp ce luteina si zeaxantina se gasesc in mod natural in alimente, mezo-zeaxantina nu este. Prezenta sa in macula este rezultatul unei conversii enzimatice efectuata de organism din luteina. Procesul sau industrial de fabricatie prin saponificarea luteinei se face la temperaturi ridicate si intr-un mediu puternic alcalin.

Inainte de a prescrie suplimente sau de a decide sa suplimentati, este intotdeauna benefic sa efectuati analize de sange pentru a verifica care sunt nivelurile din sange ale nutrientilor luati in considerare.

In cazul carotenoidelor, precum luteina si zeaxantina, este cu atat mai important sa se faca acest lucru, cu cat unele persoane nu raspund la suplimentarea cu carotenoizi. Cu siguranta sunt putine astfel de persoane. Este totusi de preferat sa se efectueze aceste analize inainte de inceperea suplimentarii si cateva saptamani mai tarziu, pentru a verifica eficacitatea acesteia si, daca este necesar, sa adaptati doza la nevoi.

Exista si alimente ce contin aceste elemente. Cele mai bune surse alimentare naturale de luteina si zeaxantina sunt legumele cu frunze verzi si alte legume verzi sau galbene. Varza gatita si spanacul fiert se afla in fruntea acestei liste de legume. Mezo-zeaxantina a fost gasita in diferite animale marine precum somon, creveti, etc.. Insa sursa cea mai pura pe care o contine si suplimentul MacuShield provine dintr-un derivat al Craitei, crescuta special in Mexic.

Galbenusurile de ou se numara printre sursele nevegetale de luteina si zeaxantina. Cu toate acestea, daca aveti colesterolul ridicat, cel mai bine este sa obtineti majoritatea acestor nutrienti galbeni din fructe si legume.

Nu se cunosc efecte secundare toxice pentru consumul de prea multa luteina sau zeaxantina. In unele cazuri, persoanele care consuma cantitati mari de morcovi galbeni si verzi sau citrice pot prezenta o usoara ingalbenire a pielii, carotenemie. Desi aspectul asociat cu acest fenomen poate fi ingrijorator si confundat cu icter, decolorarea galbena dispare in urma unei reduceri a consumului acestor alimente bogate in carotenoizi. 

Previous post 4 lucruri pe care trebuie sa le faci neaparat in timpul derularii unei campanii Google Ads!
Next post Publicitate premium prin publicarea de advertoriale seo